אסתר גולדברג | פסיכולוגית חינוכית וקלינית מומחית

המלצות לספר ADHD - להבין ולהיות מובן

לרכישת הספר       כריכה קדמית ואחורית


פרופ' איריס מנור, פסיכיאטרית מומחית של הילד ושל המתבגר, יו"ר החברה להפרעת קשב בארץ, וחברה באיגוד הפסיכיאטרים הבינלאומי. פרופ בבית ספר לרפואה אוניברסיטת תל אביב מנהלת מרפאת ADHD בית חולים גהה.

הספר "לדבר "ADHD הוא ספר רענן ומחדש בתחומו. לכאורה, הכול כבר נאמר, הוגדר והוסבר בתחום זה, ועדיין מדובר בהפרעה מורכבת שאינה מובנת במלואה גם לאנשי המקצוע המתמחים בה.

נוסף על כך, ב'שפת העם', ולמרות ההוכחות ההולכות ונצברות בכיוון ההפוך, הפרעת הקשב עדיין נתפסת כמשהו בין פינוק, המצאה של המאה העשרים, תולדה שלילית של הדיגיטליזציה המשתלטת על חיינו, וחמור מזה – הטיפול בה, בעיקר התרופתי, נתפס כמשהו בין 'סימום' ל'רווח של חברות התרופות', וכצורך ל'השגת שקט בביה"ס'. וזאת, שוב, למרות כל הידע, ההוכחות המדעיות והתוצאות בפועל, המצביעים כולם על ההיפך המוחלט.

שילוב זה של בורות וסטיגמה מונע אבחון וטיפול, ומתעל את ההורים האוהבים והחרדים לגורל ילדיהם למסלולים של גישות סרק ושל טיפולי סרק, ולאין-ספור ספרים בנושא, המבלבלים ומקשים על ההורים ועל הילדים למצוא את דרכם.

בניגוד מוחלט, ספר זה מתאפיין בעושר מידע, בהבנה פנימית עמוקה שאינה שופטת, בהסתכלות ב'גובה העיניים', אך מתוך מקום של ידע ושל סמכות המטפל המומחה. הגישה בספר יצירתית, ייחודית, מרובת מטפורות ומעניינת. היא נמנעת מכל שיפוטיות ומביקורתיות שלא לשמה, ואף פוסלת אותן.

אסתר עצמה מהווה את השילוב המיוחד והחיוני של מי שהיתה שם, בהיותה בעצמה מתמודדת עם הפרעת קשב, ושל מי שהיא אשת מקצוע מהדרגה הראשונה, המטפלת ומדריכה מזה שנים הורים וילדים עם הפרעת קשב. כך יש לה את יכולת ההתבוננות מתוך הזדהות והבנה סובייקטיבית, לצד הניתוח וההדרכה האובייקטיביים והחיצוניים של המטפל.

הפרעת הקשב, כפי שאסתר עצמה מעידה, היא שקופה, וילדים עם הפרעת קשב חווים לא פעם את העולם ואת עצמם באופן שאינו מובן, קשה ומעניש. הקושי הרגשי, החברתי וההתנהגותי, הכרוכים בהפרעה זו, הם חלק בלתי נפרד ממנה, אך פעמים רבות אינם מזוהים כך, ולכן אינם מקבלים מענה. גם ההורים נשארים פעמים רבות ללא מענה וחווים בדידות וחוסר אונים, כפי שעולה מעדויות רבות.

במשך למעלה משלושים שנה מסייעת אסתר לילדים ולהוריהם לראות את ההפרעה השקופה, לזהות אותה ולהתייחס אליה. אסתר מעניקה את המענה הנדרש ממקום של קבלה ויצירתיות לצד ידע ומקצועיות. ספר זה, "לדבר ADHD", כשמו כן הוא – מהווה גיבוש של ניסיונה העשיר של אסתר ושל חוויותיה היומיומיות, ושילוב ידע מקצועי וניסיון קליני רב-שנים של טיפול בילדים ובהורים. משום כך הוא מסמך חשוב להורים, המעניק להם ליווי במצבי התמודדות מגוונים בחיי היום-יום. הוא מסמך חשוב ביותר גם לילדים עצמם (בהתאם למידת יכולתם להתמודד עם קריאתו) ולמורים העובדים עם ילדים אלו, וחשים אף הם 'חשופים בצריח'. הוא מעניק מענים רבים, ומדגיש את הצורך בהתמודדות ובטיפול, כמו בכל בעיה רפואית אחרת.

אני ממליצה בחום שספר זה יהיה מרכיב בספרייתו של כל בית שיש בו אדם (הורה או ילד) המתמודד עם הפרעת קשב, כמו גם בכל בית של איש מקצוע העובד עם ילדים. הוא יכול להוות כלי עזר חשוב, יצירתי, מלמד, ולא פחות חשוב מכך – מקל על הבדידות שחשים בה רבים כל כך.

בברכת יישר כוח ובהערכה רבה,

פרופ' איריס מנור


מלי דנינו, מנכלית אגודת ניצ״ן.

הספר "לדבר "ADHD מציע גישה ייחודית לטיפול בהפרעת קשב והיפראקטיביות, גישה שאינה דומה לגישות הנפוצות בתחום ואינה מוצגת בספרים אחרים, גישה המבוססת על שימוש בשפה טיפולית-ייחודית: "לדבר ADHD". כדי להסביר להורים את חוויית החיים של ילד עם הפרעת קשב והיפראקטיביות נשענת אסתר גולדברג, מחברת הספר, על עולם דימויים עשיר, ומספקת גלריה של מטפורות כדי לעזור להורים למצוא דרך יצירתית, נטולת שיפוטיות וביקורתיות, להתחבר אל ילדם.

ילדים עם הפרעת קשב והיפראקטיביות חווים את העולם באופן שונה מאחרים, אופן שלעיתים אינו מובן אף להם. החוויה של 'להיות לא מובן' היא חוויה קשה, שאם אינה מטופלת, היא עלולה להיות מתורגמת לקשיים רגשיים וחברתיים.

אסתר, כפי שהיא מעידה על עצמה, הייתה ילדה עם הפרעת קשב והיפראקטיביות שלא זוהתה ולא אובחנה. היא חשה בודדה ולא מובנת בסביבתה, שלא הייתה קשובה לה ולא ידעה כיצד להתמודד איתה. עקב כך עברה חוויות קשות ומעצבות, שהובילו אותה להפוך לפסיכולוגית מומחית בתחום. נדמה כי אסתר חווה את החוויות יחד עם הילדים מתוך כאב, הבנה ,והזדהות מלאה.

במשך למעלה משלושים שנה מסייעת אסתר לאלפי ילדים אשר מגיעים אליה כדי לקבל עזרה בהתמודדות עם הפרעת קשב והיפראקטיביות. עבורם יצרה את השפה אשר מובאת כאן, בספר. מבוקשה ומשאלתה הן להעביר אותה הלאה להורים בארץ ובעולם, כדי לחסוך מהם ומילדיהם תסכול רב ואכזבה, ובה בעת לסייע להם לממש את יכולותיהם ולעזור להם להיות מאושרים.

הספר "לדבר ADHD", המשלב ידע מקצועי וניסיון קליני רב-שנים של טיפול בילדים ובהורים, הוא מסמך חשוב להורים, והוא מעניק להם ליווי במצבי התמודדות מגוונים בחיי היום-יום. האפשרות לחזור ולקרוא את הפרקים בספר בכל עת שההורה נתקל בקושי או בבעיה, תסייע להורה להפיק את התובנות שהוא זקוק להן כדי להתחבר לילדו ולעזור לו.

הספר כתוב בשפה ידידותית ומייצג את הספרות העכשווית העוסקת בנושא. אסתר מסבירה את הבסיס המדעי של הפרעת הקשב וההיפראקטיביות, ומספקת דוגמאות מחיי היום-יום כיצד הפרעה זו באה לידי ביטוי. לדוגמה, אחד הביטויים שבהם היא משתמשת לתיאור עודף מרץ הוא "אתה 'שצף קצף', כמו גלים בים סוער". זהו דימוי נטול ביקורתיות ושיפוטיות, המאפשר לשקף גם את המצב ההפוך – מצב של שליטה: "עכשיו אתה רגוע כמו ים שקט שאין בו גלים. נעלם ה'שצף קצף'". אסתר מלמדת את ההורים ליישם את הנלמד ולתרגל את השפה כדי לשפר את ההתמודדות עם הילדים במצבי חיים שונים.

פעמים רבות אנחנו מתייחסים אל תוצאתה של ההתנהגות, ומשום כך מפנים כעס והאשמה כלפי הילד. אסתר מחפשת מהו מקור ההתנהגות, מאחר שהיא רואה בו מפתח להבנה כיצד לעזור לילד למנוע את הישנותה בעתיד. לדבריה, זהו שלב קשה עבור הילד, כי לא תמיד הוא מודע ויכול להסביר, ומלבד זאת, קשה לו לעצור. כיוון שכך, תפקיד המבוגר ללמד את הילדים דרך חדשה שבה יזהו, יעצרו, יחשבו על מה שהיה, יצליחו לחבר בין מה שקרה לבין הרגשתם, ובהמשך – יצליחו לקשר בין המצבים השונים שבהם אינם מצליחים לעצור. מטרתה של אסתר לעזור לילדים להגיע למודעות עצמית, להבין את עצמם ולהיות מובנים. לטענתה, אין כל דרך שבה נצליח להגיע לילדים מבלי ללמוד את הנושא ולפתח אנחנו עצמנו מודעות – תהליך שדורש השקעה, יכולת התבוננות וירידה לפרטים.

הספר מסייע להורים לילדים עם הפרעת קשב והיפראקטיביות, כמו גם לאנשי מקצוע. להורים יאפשר הספר לצאת למסע של למידה 'תוך כדי תנועה', ויעזור להם להתמודד עם ילדם בחיי היום-יום. לאנשי המקצוע יעניק הספר השראה, תובנה ורעיונות יצירתיים אשר יסייעו להם בעבודתם עם הורים ועם ילדים המתמודדים עם הפרעת קשב והיפראקטיביות.

בהערכה רבה, ד"ר מלי דנינו, מנכ"לית אגודת ניצן – אגודה ארצית לקידום ילדים ובוגרים עם הפרעות קשב, לקויי למידה וקשיי הסתגלות ותפקוד


ד״ר יורם זנדהאוס, להוסיף מומחה לנוירולוגית ילדים והתפתחות הילד, מרצה קליני.

אסתר יקרה, שמחתי לקרוא בפרקי ספרך החדש ואני כותב לך בהוקרה רבה :- אני מכיר את אסתר זמן רב ועם השנים למדתי להכיר ביחודה המקצועי כמטפלת בעלת גישה רחבה ומקיפה בתוך התחום העצום והרב גוני של הפרעות הקשב ותנועתיות היתר וכן במצבים הנילוים לכך.

אסתר ואני הושפענו ממחנך דגול, פרופ' דב אלכסנדרוביץ' ז"ל , שתרומתו האנושית והמקצועית ממשיכה ללוות אותנו . אסתר התמחתה והתמקצעה וליוותה במשך שנים רבות משפחות רבות והיא מהווה עבורי כתובת שבה ברור לי שהן המטופלים והן משפחתם יקבלו הכוונה , טיפול ויעוץ מקיף שיעזור להם בהתמודדויות היום יומיות הלא פשוטות בבית, בלימודים ובחברה.

התחום הרחב של קשיי הקשב והריכוז עם או בלי תנועתיות היתר , מעורר לפעמים מחלוקות מקצועיות. הנושא האבחנתי הוא רב מימדי ולפעמים אינו חד משמעי . בסיס ביולוגי קיים אך הוא שונה מאדם לאדם, גם בתוך המשפחה הגרעינית אין אחד דומה למישנהו . לכל אחד דרכו הקישבית והתנועתית בחיים וכל אחד הוא עולם ומלואו. היכולת להכיר בכך ולראות זאת בעיניים פקוחות , עם הבנת השונות ועם חמלה , הוטמעה בעבודתה האנושית והמקצועית ובנסיונה הרב של אסתר לאורך השנים כפי שמשתקף במילים הכתובות. הספר מוגש בצורה ברורה וידידותית ובטוחני שספר זה ימצא את מקומו בשורה הראשונה של ספרי המופת המקצועיים העוסקים בתחום זה. בכבוד רב מאד,

ד"ר יורם זנדהאוז –מומחה לנוירולוגית ילדים והתפתחות הילד, מרצה קליני בבית ספר לרפואה ומנהל מכונים להתפתחות הילד במהלך השנים.


טל קרינגל, פסיכולוגית חינוכית וקלינית בכירה רכזת בריאות הנפש בקופת חולים.

הספר "לדבר ADHD" מהווה תרומה חדשה וחשובה לספרות הטיפולית העוסקת בנושא ADHD, והוא מומלץ בחום להורים ולאנשי מקצוע מהתחום הטיפולי. בשפה בהירה, מרובת דימויים ודוגמאות, מנגישה אסתר את גישתה הטיפולית שאותה פיתחה ובה עסקה במשך מרבית חייה המקצועיים כפסיכולוגית וכמנטורית לאנשים ולילדים המתמודדים עם ADHD, וכמדריכה מומחית בתחום.

בגישתה מחברת אסתר בין מזרח למערב (באופן שמשקף גם את התנועה בחייה בין הודו, אנגליה, ארצות הברית וישראל), מסבירה את הנושא באופן הוליסטי ומלמדת את ההורה להפוך למומחה בטיפול בילדו. הצעד הראשון, לפי גישתה של אסתר, הוא למידה דקדקנית של המאפיינים הספציפיים של ה-ADHD והשפעתם הישירה על אישיותו של הילד, באופן המאפשר התערבות טיפולית חיונית של ההורים ושל הסביבה החינוכית.

מטרת הגישה היא לימוד שפה חדשה כדי לסייע לילד לרכוש את המיומנויות הדרושות לו על מנת להפוך למומחה בטיפול בעצמו ולחזק את התחושה שהוא מובן, הן לעצמו והן לסביבה. באופן זה חל שינוי בעולמו הרגשי, ההתנהגותי, התפקודי והלימודי של הילד.

הייתה לי זכות גדולה להכיר את אסתר ואת גישתה הייחודית, המכונה 'שפת ההגשמ"ה', ואף לחזות בהצלחת הגישה בטיפול בילדים ובמבוגרים המתמודדים עם ADHD. בעזרת שפה זו למדו הורים רבים להכיר את ילדיהם באופן שלם יותר, והשימוש בה אפשר להם ולילדיהם צמיחה לצד הקשיים.


טלי אבנד, פסיכולוגית קלינית בכירה.

ברכותיי על ספר מושקע, מעמיק, מחדש ומרגש, אשר שופך אור על נושא הקשב והיפראקטיביות מזווית שונה, ומהווה תרומה משמעותית לספרות המקצועית בתחום זה.

השילוב בין החוויה האישית של אסתר גולדברג, אשר מתמודדת כל חייה עם ADHD, לבין ניסיונה העשיר כפסיכולוגית קלינית וחינוכית המתמחה בתחום כ-35 שנה, מעורר את ההורה, המורה, המדריך, המאמן והמטפל, להתעניין בגישתה הטיפולית, הייחודית והיצירתית, וללמוד 'לדבר ADHD' באמצעות שפת ה'הגשמה'.

שפה זו, המבוססת על התבוננות נקייה היא פשוטה, אנושית, אמפאתית, ישירה, חיובית, נטולת ביקורת ואינה שיפוטית. היא מאפשרת לדבר 'בגובה העיניים', וניתן לשלב אותה בכל מפגש עם ילד או עם אדם בוגר המתמודד עם ADHD.

אסתר מסבירה את הנושא למבוגרים האחראים על הילד, ומלמדת אותם שפה שבאמצעותה יוכלו לעזור לו לפתח מודעות, להבין את עצמו, לשפר את דימויו העצמי ולתעל את הכישורים המיוחדים שלו להתמודדות יעילה עם קשייו.

התרשמתי מהאופן שבו היא מפרקת את המושג ADHD למגוון רחב של מופעים המתבטאים בחיי היום-יום, ומראה כיצד מצבים נוירולוגיים מולדים קשורים לביטויים רגשיים, קוגניטיביים והתנהגותיים.

ההסברים התיאורטיים מתורגמים לשפה פשוטה ומובנת, ומשולבים בשפע של דוגמאות ובדימויים מדויקים. אלה מהווים עבור ההורים המורים והמטפלים השונים בסיס רחב להבנה, לטיפול ולשינוי, והכי חשוב – הם מכבדים, מעצימים, משפרים את הקשר של הילד עם סביבתו, ומאפשרים לו להיות מובן לעצמו ולהתפתח בכיוון הרצוי לו.

מומלץ בחום,

טלי אבנד


אריאלה הלווינג-דניאל, מנהלת מרכזי תמיכה לסטודנטים עם ליקויי למידה ומוגבלות, המכללה האקדמאית בית ברל ומכללת ספיר.

הספר של אסתר גולדברג "ADHD- להבין ולהיות מובן" הינו ספר מרתק, בהיר, מעניין, וחדשני. מדובר בספר הדרכה חשוב להורים ולאנשי חינוך במפגש עם ילדים המתמודדים עם הפרעות קשב.

חדשנותו במספר היבטים :הוא מציג גישת טיפול והדרכה הנשענת על "חינוך פסיכולוגי" . בגישה זו קיימת חשיבות להבאת ידע עדכני רחב בתחום הפרעת הקשב- הן בהיבטים הפיזיולוגים והן בהיבטים הפסיכולוגים רגשיים של עולם הילד. הנחת העבודה היא כי הרבת הידע תסייע בגיבוש תובנות, תשפר את היכולת להכיר את הילד, על צדדיו המגוונים ולהכילו בצורה מיטבית. אולם ידע זה כוחו בראש וראשונה בהפיכת הילד ל מטפל ולמומחה של עצמו.

הספר מדגיש את הדיאלוג בין הילד למבוגר מתוך כבוד רב לילדים, אמונה ביכולתם, להשתנות ולהתפתח, בחוכמתם וברגישותם.

בפתיחת הספר אסתר חושפת בפני הקוראים את סיפור חייה המרתק, ואת המסע שעברה ,את המקום הכואב וההתמודדות האישית עם הפרעת הקשב.

באמצעות הסיפור האישי והאותנטי ניכר כי מה שטוב לאסתר כאדם פרטי ויושם בחייה, מתוך קבלה והבנת העצמי, נכון גם לאסתר כאשת מקצוע.

הספר בנוי ממספר פרקים המבוססים על תבנית ברורה, כזו שמקלה על התמצאות ועל גיבוש הידע המקצועי. שזורות בו דוגמאות רבות הלקוחות מהמפגשים של אסתר עם ילדים בגילים שונים . עוד ניכר בו שילוב בין השפעת תפיסות המזרח ( שכן אסתר ילידת הודו) לבין מחקר מערבי עדכני. בולטת גם העמקה במושגים כמו קבלה, חמלה, התבוננות מושכלת ומדיטטיבית.

המערך הלימודי – טיפולי שאסתר מציעה מבוסס על מספר עקרונות "הגשמ"ה כשמטרתו המרכזית שהילד ילמד על עצמו ויבין את עצמו. אחד מעקרונות "ההגשמ"ה הוא השימוש הרחב והעשיר במטפורות. המטפורות הרבות מאירות את ההבנה הן לגבי האתגרים והן בהבנת הפתרונות.

כמי שמלווה סטודנטים רבים במוסדות להשכלה גבוהה, המתמודדים עם הפרעת הקשב, אני סקרנית ביישום המודל בחייהם.


סמדר רביד, מומחית בתקשורת וחינוך.

בתקופת עבודתי כמורה ומחנכת, עמדתי פעמים רבות, מול הקושי שיצרו עבורי תלמידים, שהיו מצויים באי שקט בשיעורים, חסרי יכולת להתרכז או מפריעים סדרתיים. אז לא הכרתי את שם התופעה – ADHD, ובדרכי, ניסיתי להביא אותם לכלל שיתוף פעולה, ולערב אותם במה שקורה בשיעור, ללא הצלחה מרובה. בשיחות שמחוץ לשיעור הם נענו ללא קושי לבקשותיי, ולניסיונותיי ליצור קשר, ולהגיע להבנה ביחס להתנהלות הרצויה בשיעור, אך דומה, שברגע שהשיעור החל נשכחו כל ההבנות. הספר של אסתר גולדברג מדברים ADHD, נותן את המענה המקיף והממוקד לבעיה זו, שמרבה להעסיק את המורים. הצורך שלי ושל הרבה מורים, להגיע להבנת אותם תלמידים שיש להם הפרעות קשב, וליצור עימם קשר קרוב, שיאפשר להפוך את הלמידה לבעלת משמעות עבורם, יכול, בעזרת הספר להגיע לתוצאות אפקטיביות.

הספר פורש יריעה רחבה ומפורטת של מכלול התופעות, המכונסות תחת ההגדרה הכוללת של ADHD. אך מעבר לתיאור המפורט, הוא נכתב על סמך היכרותה המעמיקה של אסתר עם ילדים ובני נוער רבים, שלכל אחד מהם היו ביטויים ומאפיינים ייחודיים ושונים של התופעה, ודרכים מיוחדות שבהן היא באה לביטוי. דרך עבודתה הטיפולית בקבוצות, ועם יחידים, שכללה עבודה עם ההורים, אפשרה לילדים לעבור תהליך של התמודדות אפקטיבית, שהביאה לשינוי בתפקודם ובתחושת הערך העצמי שלהם. הדוגמאות הרבות של ילדים, שעליהם מספרת אסתר מתוך ניסיונה העשיר, מאפשרות לקורא להגיע להבנת הילד, עולמו הרגשי והקשיים שעימם הוא צריך להתמודד.

נקודת המוצא הקריטית להבנת הקשיים עימם מתמודדים הילדים האלה, היא העובדה, שאין להם שליטה על קשיי הקשב והקשיים בוויסות של הדחף. כן חסרה להם היכולת הבסיסית להבין כיצד נתפסת התנהגותם על ידי הסביבה. הם אינם שולטים בחוסר הקשב, כשם שאינם יכולים לעצור את ההתפרצויות הבלתי נשלטות. הדיבור המפריע בכיתה נובע מאי השקט שבתוכם ומחוסר היכולת לעקוב ולהתרכז בשיעור. לכן, ניסיונותיי לדבר על ליבם, לא יכלו לשאת כל תוצאה בשיעור.

הגישה הטיפולית המובנית והמושכלת, שמציעה אסתר, על סמך הידע המעמיק והרחב שלה בתחום ה ADHD, ובעיקר על סמך העבודה הטיפולית המעשית שלה, לאורך ארבעים שנות ניסיון עם הילדים והוריהם, מהווה מפת דרכים מגובשת ומאד מדויקת. היא מאפשרת למורים המבקשים לסייע לתלמידיהם, המתמודדים עם ADHD, ללמוד על המאפיינים הייחודיים של כל אחד מהם ולהבין את הצרכים הנובעים מהם. כמובן שנחוצה התייעצות עם גורמים נוספים המלווים את הילד, אבל המורה שירצה לסייע לתלמידים אלה, כדי לאפשר להם להתקדם לעבר תפקוד פורה ומספק יותר, ימצא בספר אוצר בלתי נדלה.

מתוך היכרותי עם העולם של בית הספר, נראה לי שהיועצים החינוכיים עשויים להפיק מהספר את התועלת המרובה ביותר. גם אם רכשו רקע מסוים על ה-ADHD ועל דרכי הטיפול וההתמודדות עימה, הספר יוכל להוות עבורם כלי עזר יעיל ללימוד ולהרחבת הבנתם את התופעה. מעבר לכך, ובזה עיקר חשיבותו, הוא מציע גישה טיפולית מעשית ומובנית, בלשון בהירה ומאד נגישה, המבוססת על הידע המעמיק שכלול בו. גישה זו מבוססת על שיח על פי מודל ייחודי שפיתחה אסתר, שמטרתו לאפשר לילד עם ADHD להרגיש שמבינים אותו, ולהגיע ליותר מודעות ושליטה בחייו.


תרזה סאני, מאמנת אישית ועסקית.

אסתר מציגה גישה פורצת דרך, מאירת עיניים ולב, גאונית בפשטותה. קראתי בשקיקה את הגישה התיאורטית ואת ארגז הכלים הטיפולי, ושאלתי את עצמי: "היכן היינו עד היום?" ממליצה לכל ילד ומבוגר, הורה כאיש חינוך וטיפול, לקרוא וללכת בדרך זו. עבורי באופן אישי ומקצועי אסתר היא בבחינת מורה נבוכים, לא פחות. תודה לך, אסתר, על הבהרה מקצוענית ומעמיקה של נושא ה-ADHD מזווית חדשה וחדשנית, ועל כך שאת מאפשרת לקורא להתנסות במינופו לאיכות חיים, הצלחה והגשמה.

תרזה סאני